Blikjes met stipjes (Het Red Bull mysterie)


Er is iets dat me de afgelopen dagen bezig heeft gehouden. Niet continu, maar wel gewoon dat ik er aan loop te denken als ik geen andere zaken aan mijn hoofd heb. Red Bull. Rustig maar, ik ben niet verslaafd aan het drankje, hoewel ik soms wel eens een blikje ervan wegtik. Ik vind het merk gewoon interessant. Zo interessant dat ik er afgelopen woensdag besloot een webminar / college te organiseren rond het merk. Het thema was: hoe hebben ze het voor elkaar gekregen om in een jaar of twintig het op één na grootste frisdrankmerk van de wereld te worden? Antwoord: ze hebben briljante marketing.


Het online-college ging aardig, er waren zo’n tweehonderd belangstellenden die inlogden, omdat ze wilden weten hoe Red Bull en Ikea zo voorlopen op de concurrentie en waarom mensen rustig €2,50 neertellen voor een blikje ‘vleugelfris’ waarvan de productiekosten onder de €0,20 liggen.
Gedurende de sessie konden deelnemers reageren via de chat of ze mochten vragen stellen via de webcam. Over het algemeen kon ik de vragen vrij goed beantwoorden, maar toen kwam de vraag over de ‘stippen’. Hoe het zat met de stippen onder de blikjes, had dat ook met de marketing te maken?…..Ik had nog nooit van de stippen gehoord of stipjes gezien toen ik een blikje Red Bull kocht, dus kon de vraag eigenlijk niet zo goed beantwoorden, maar beloofde op onderzoek uit te gaan.
Nu wordt het mysterieus. Niet alle blikjes, maar ongeveer 20% van de blikjes Red Bull hebben op de onderkant van het blikje een stip staan. Het zijn niet echt stippen, maar meer een soort verfspatten. Rode, groene, blauwe en gele heb ik inmiddels gevonden. Er schijnen ook blikjes met paarse stippen in omloop te zijn, maar die heb ik bij de verschillende supermarkten nog niet kunnen vinden.
Op internet bestaan de raarste verhalen over de stippen. De verschillende kleuren zouden een andere smaak Red Bull vertegenwoordigen. Iets zuurder dan normaal, of juist iets zoeter. Sommige kleuren zouden zorgen voor ‘meer nasmaak’. Deze theorieën worden nergens onderbouwd met bronnen en ècht betrouwbaar lijken de sites die ze publiceren ook al niet.


Is het dan toch een kleine marketingtruc, waardoor mensen geneigd zijn om meer smaakjes te proberen? Dan zou dat toch wel groter uitgemeten worden door een merk dat marketing gebruikt om hun product zo vaak over de kop te laten gaan dat een ritje in de python er niks bij is?
Is het wellicht toeval? Het lijken inderdaad gewoon verfspatten te zijn die een foutje in het productieproces van het blikje aantonen. Maar wat ik dan wel vreemd vind, is dat dat bij geen enkel ander frisdrankmerk voorkomt en ook niet bij de light-variant van Red Bull (zelf gecontroleerd).


Ik ga de komende tijd op zoek naar antwoord op de vraag: waar zijn de mysterieuze stippen op de onderkant van de blikjes Red Bull voor? En het leuke is dat ik jullie op de hoogte ga houden van mijn zoektocht. Jullie en de tweehonderd studenten die mijn webminar bijwoonden, want die zijn inmiddels ook erg nieuwsgierig geworden. Meedenken en zoeken mag altijd!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s